با استفاده از سیستم یو بی ام نسلی متفاوت از سوله های سبک به نام سوله های خود ایستا یا یو بی ام وارد بازار شد.
ویژگیهای سوله های ubm
مقرون به صرفه بودن ساخت این سوله ها، بالا بودن مقاومت سازه و همچنین سرعت بالای انجام مراحل اجرای سازه های ubm جزو مزایای استفاده از سوله های خود ایستا محسوب می شوند.
کیفیت بالا و سرعت اجرای مراحل ساخت
از دیگر ویژگیهای انواع سوله های یو بی ام، کسب استانداردهای امنیتی به دلیل بالا بودن کیفیت ساخت این سازه می باشد. عدم استفاده از پیچ و مهره و یا جوشکاری برای اتصال اجزای سوله و همچنین عدم استفاده از ستون، خرپا و بتونه کاری در ساخت این سوله نقش موثری در بالا رفتن سرعت مراحل اجرای آن دارد.
ظاهر قوسی شکل
شکل قوسی سازه باعث بالا رفتن مقاومت آن در برابر حوادثی مانند آتش سوزی و یا زلزله و طوفان می شود. در سراسر دنیا از سیستم یو بی ام برای ساخت سوله هایی با کاربری های متفاوت استفاده می شود.
مقرون به صرفه بودن
همانطور که اشاره شد یکی از ویژگیهای مهم سوله های یو بی ام مقرون به صرفه بودن آنها از لحاظ اقتصادی است.
سازگاری با محیط زیست
از نکات قابل توجه در مورد سوله های یو بی ام سازگاری آنها با محیط زیست به دلیل استفاده از ورق های گالوانیزه می باشد.
قابلیت انعطاف پذیری
قابلیت انعطاف پذیری در سوله های یو بی ام باعث شده که در آینده امکان تغییر در آنها وجود داشته باشد. طراحی این سوله ها به دلیل ساده بودن از سرعت بالایی برخوردار است.
معایب و محدودیتها
با توجه به تمامی مزایا و ویژگیهای مثبتی که برای سوله های خود ایستا یا یو بی ام بیان کردیم باید گفت که این سوله ها دارای معایب و محدودیتهایی نیز هستند.
بیشترین کاربرد این سازه های پیوسته ای ubm در زمینه ساخت کمپ های موقت می باشد، اما کاربرد این سوله ها به عنوان سوله صنعتی و انبار می تواند معایبی داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
عدم تحمل بار زیاد برف
از معایب دیگر سوره های یو بی ام این است که در مناطقی که بارش برف زیاد باشد و ممکن است بار برف زیاد شود، امکان نصب سوله های یو بی ام وجود نخواهد داشت.
همانطور که اشاره کردیم این سوله ها از مقاومت بالایی برخوردار هستند اما در صورتی که در یک منطقه شاهد بارش برف سنگین باشیم، بار برف بر سوله زیاد شده و مقاومت سوله جوابگوی چنین باری نخواهد بود.
وجود محدودیت در اندازه دهانه سوله
همچنین از دیگر محدودیتهای سوله های یو بی ام زمانی به وجود میآید که نیاز به تعریف دهانه بزرگی برای ساخت سوله وجود داشته باشد. بهترین روش برای ساخت سوله های با دهانه بزرگ استفاده از روش خرپایی است و سوله های خود ایستا یا ubm نمیتوانند برای مواردی که نیاز به دهانه بزرگ دارند کاربردی داشته باشند.
ظاهر قوسی و عدم امکان نصب جرثقیل سقفی
از دیگر محدودیتهای سوله های یو بی ام شروع شدن قوس سوله از ابتدای پایه آن می باشد. از طرف دیگر عدم وجود امکان نصب جرثقیل سقفی در سوله های یو بی ام از جمله محدودیتهای آن محسوب می شود.
احتمال بروز سرقت
از دیگر معایب سوله های یو بی ام این است که از بیرون سوله امکان بریدن ورق های آن وجود دارد و به همین دلیل ورود به آن به راحتی انجام می شود و احتمال بروز سرقت در این سوله ها زیاد است به همین دلیل اگر قرار باشد از آنها به عنوان انبار استفاده شود با توجه به خطر بروز سرقت محدودیت های زیادی وجود خواهد داشت.
سوله سازی ارزان در بندر عباس
سوله ها سازه ای فلزی و بدون ستون در یک طبقه با متراژ بزرگ توسط معماران با توجه به کاربری از جمله سالن های ورزشی، سالن برای پرورش دام، انبار های صنعتی و کارگاه های سوله صنعتی طراحی و ساخته می شود. این سازه ها با فونداسیون ها و اجزای مختلف به یکدیگر متصل شده و برای پیشگیری از پوسیدگی بدنه سوله از بتن و ساندویچ پانل ها برای محیط های بیان شده در زیر استفاده می شود:
- پالایشگاه ها
- احداث انبار های صنعتی
- احداث سوله برای گلخانه
- احداث سازه های صنعتی و مدرن
- احداث سالن های تفریحی مانند استخر
- مناسب برای کارخانجات و کارگاه ها
- مرغداری و سالنهای نگهداری طیور
- ساخت سوله برای کارخانه های فراوری شده
- احداث سالن های غذاخوری
امروزه در سراسر شهر های ایران از جمله بندر عباس، برای قطعه های صنعتی و کارگاهی از سوله ها با زیره بندی استاندارد و مقاوم در برابر عوامل طبیعی از جمله برف، طوفان، سیل، آتش سوزی، زلزله و … ساخته می شوند. این سازه ها بیشتر با هدف ساخت سازه ای با قیمت ارزان اما باکیفیت احداث می شوند که سوله سبک خرپایی بهترین گزینه در بین این سازه های مدرن است که در هر ابعاد و شکلی از جمله موارد قابل توجه زیر طراحی می شوند:
سوله خرپا پرات
سوله های خرپا پرات با زیرسازی از جنس چوب یا فولاد هستند که برا سقف سازه ها و سوله هایی چون پل به کار می روند. این سازه ها به طور معمول با متراژ کم و دهانه ای با حدود تقریبی بین ۳۰ تا ۶۰ متر طراحی شده و بیشتر برای سقف سوله ها از. جنس چوب مورد استفاده قرار می گیرند.
سوله خرپا چتری
سوله خرپایی چتری یا Truss shed سازه ای مستحکم و مقاوم فلزی است که بدون ستون میانی طراحی و ساخته می شود. این سازه ها به طور معمول آماده و از قبل ساخته شده هستند که فقط در محل مقصد مستقر شده و بسیار مناسب برای مکان های بی تجهیز و عملیاتی است.
سوله خرپا تک تیرک یا شاه تیر
این سازه های مقاوم در بیشتر مواقع از چوب ساخته شده و با فولاد یا ترکیب این دو هم طراحی و احداث می شوند که با توجه به خواسته و تصمیم سازنده مشخص می شود. این سوله ها نیز با متراژ متوسط و با حدود دهانه ترکیبی ۸ متر در نظر گرفته می شوند.
سوله خرپای دستک دار یا عصایی
یکی دیگر از سوله های محبوب و قابل اجرا سوله های عصایی یا دستک دار هستند که با نام اختصاری Queen post truss شناخته می شوند. این سازه های بینظیر با قوس های موازی و چهار گوش با اندازه دهانه تقریبی ۱۰ متر اجرا می شوند.
سوله خرپا با سقف نور شمالی
در سوله های خرپا با سقف نور شمالی در واقع یک نوع طراحی مخصوص برای سقف سوله است که با هدف بهره برداری و تامین از نور خورشید برای نورگیری از جهت شمال است. در سقف این نوع سوله ها با ساخت یک سقف خم و منحنی در جهتی که نور طبیعی بیشتری وارد فضا شود، سعی در بهبود میزان نور و روشنایی در داخل سازه می شود که برای هر سوله ای توصیه نمی شود.
محدودیت های ساخت سوله در بندر عباس
در ساخت سوله نکات و دستورات بسیار مهمی وجود دارند که توسط معماران و طراحان مورد توجه قرار می گیرد. در هر منطقه ای از کشور عواملی در ساخت این سازه نقش دارند که با توجه با آن ها تجهیزات مناسب نیز تهیه و خریداری نمی شوند که این عوامل مهم شامل موارد زیر است:
موقعیت مکانی و اقلیمی سوله
بحث این که این سازه در چه آب و هوایی از منطقه احداث و ساخته می شود مسئله ای بسیار مهم است که متریال کاربردی برای سوله را مشخص می کند. برای مثال در مناطق پر باران به دلیل زنگ زدگی ورق های فلزی، باید از متریال های با کیفیت بالا در ساخت آن استفاده شود که نتیجه ای با هزینه بالا را حاصل می کند.
نوع طراحی سوله
طراحان سوله با تکیه بر تجربه خود، باید بتواند یک طرح بهینه و استاندارد برای احداث سوله ارائه دهند در حالتی که تجهیزات ورق دور ریز خیلی کم بوده و باعث کاهش هزینه های ساخت و تولید شود.
وزن و زیرسازی اسکلت سوله
از مسائل مهم در استحکام سوله می توان به زیرسازی آن اشاره کرد که با توجه به میزان فولاد یا فلز مصرفی در ساخت اسکلت سوله، هزینه های برآورد نیز بیشتر می شود. قبل از اقدام به اسکلت سازی، اندازه و ابعاد سه گانه اصلی سوله مشخص و هزینه ای تقریبی تخمین زده می شود.
اهمیت سوله سازی در بندر عباس
سوله ها سازه هایی فلزی و مستحکم در برابر هرگونه عوامل طبیعی هستند که توسط بار های جانبی با زیربندی فولادی خود و سقفی شیبدار در برابر برف، زلزله، سیل و آتش سوزی مقاومت می کنند. سوله ها امروزه به دلیل مقرون به صرفه بودن و احداث در مدت زمان کم بسیار در بین سازنده ها و ساختمان های سنتی محبوب شده اند که در سبک های زیر طراحی می شوند:
- سوله سبک
- سوله تیرورقی
- سوله سبک خرپایی
- سوله سبک قوسی
- سوله تک شیب
- سوله چند دهانه با ستون
- سوله با ستون مشترک
- سوله تک شیب متصل به ساختمان
قیمت سوله دست دوم در بندر عباس
سوله های دست دوم در دنیای صنعت با شرایط ها و قوانین های متفاوتی توسط سازنده ها یا مالک سوله ها به فروش می رسند. این سازه های در اصل سوله های استفاده شده هستند که به دلیل مزیت چشمگیر مقرون به صرفه بودن برای افرادی با سرمایه کم یا افراد تعجیل در تحویل گزینه ای بسیار مناسب هستند.
سوله های دست دوم بر خلاف سوله های دست اول، به مدت طولانی یا کم با توجه به کاربردی فرد پس از استفاده توسط کارکنان و عدم نیاز به این سازه بعد از تعمیر و دمونتاژ با رنگ تحت عنوان سوله های دست دوم به فروش می رسند. قیمت این سازه ها وابسته به متراژ و وزن سوله می باشد که در واقع با افزایش و بزرگی متراژ، قیمت سوله و تجهیزات مصرفی افزایش می یابد.
سخن آخر
ساخت سوله در شهر بندرعباس، یکی از فعالیت های مهم شرکت بیستون سازه آذران محسوب می شود. این شرکت به کمک تیم مجرب طراح و سازنده خود در خدمت صنعتگران عزیز شهر بندرعباس می باشد.