سوله های صنعتی، نماد گسترش و قدرت صنعت بسیاری از فعالیت ها و حرفه هایی که در صنایع مختلف جریان دارد. سوله ها از دیرباز به دلیل انواع امتیازهایی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت مورد بسیاری از صاحبان مشاغل و حرفه ها به خصوص صنعتگران قرار گرفته است. اولین بار صنعت ساخت و احداث سوله به حدود 70 سال پیش برمی گردد که شروع ساخت سازه های سنگین با کاربری های متنوع بود. تاسیس سوله ها برای داشتن یک محیط کاری با امکانات بهتر از مهم ترین اقداماتی بود که به جرات می توان گفت پیشرفت صنعتی امروزه کا ما شاهد آن هستیم، مدیون آن می باشد.
اما در این مقاله از سایت بیستون سازه قصد داریم شما را با روش های ساخت و احداث سوله های صنعتی آشنا کنیم و به صورت خلاصه ساخت سوله از صفر تا صد مروری داشته باشیم. همان طور که گفته شد سوله ها در صنعت از اهمیت زیادی برخوردار هستند و شما کمتر کارخانه و شرکت های بزرگ را می توانید مشاهده کنید که از سوله ها برای تسهیل در کار استفاده نکرده باشند، پس برای آشنایی بیشتر با کاربرد این سازه های سنگین در صنعت تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سوله صنعتی
در بحث کاربرد سوله ها در صنعت هر کشور ابتدا بهتر است یک تعریف کلی و مختصر از خود سوله داشته باشیم و پی ببریم که اصلا سوله چیست؟ برای چه نوع حرفه هایی استفاده می شود؟ هزینه ساخت آن چقدر است؟ همه این سوالات می تواند برای کسانی که آشنایی زیادی با سوله های صنعتی ندارند پیش بیاید.
سوله ها را می توان در یک عبارت بدین صورت تعریف کرد که سازه های سنگین و شیب داری هستند که توسط محاسبات وزنی و فنی طراحی و در آخر احداث می شوند. ساخت و برپا کردن سازه سوله در چندین مرحله انجام می شود که برخی از آنها در همه سوله ها یکسان و برخی از آنها نسبت به کاربری سوله متفاوت می باشد برای مثال سازه سوله های گاوداری با سازه سوله های ساخته شده برای انبارداری و کارگاهی متفاوت است. معمولا هزینه ساخت سوله بر حسب نوع سفارش، متراژ مورد نیاز برای فضای داخلی سوله، کاربری آن و همچنین سرمایه اولیه که مالک قصد دارد روی سازه خود سرمایه گذاری کند، متغیر می باشد و نمی توان یک بازه قیمتی مشخص برای ساخت سوله بیان کرد.
هزینه ساخت سوله نسبت به کارایی سوله ها متفاوت است زیرا برای مثال برای ساخت سوله مرغداری علاوه بر اینکه باید پوشش و خود سازه از استقامت زیادی برخوردار باشد باید عایق و از ورود هرگونه هوای سرد و یا گرم که موجب برهم زدن تهویه فضای داخل سوله شود، جلوگیری نماید و سوله هایی که برای انبارداری مورد استفاده قرار می گیرند باید علاوه بر محکم بودن و عایق بودن پوشش آن اگر باری که قرار است داخل سوله نگهداری شود نیاز به شرایط دمایی، محیطی خاصی دارد باید در مرحله اسکلت سازه به آن اهمیت داده شود و اسکلت و ساختار سوله با آن هدف احداث شود.
مطالب مرتبط : چگونه سوله ارزان بسازیم؟
از جمله سوله هایی که برای انبارداری استفاده می شود می توان به سوله های نگهداری محصولات غذایی فریز شده که بعد از چند روز پس از تولید به بازار عرضه می شوند، سوله های نگهداری تایر خودرو و کامیون های ترانزیت، سوله هایی که برای بسته بندی و انبار مواد اولیه کشاورزی مورد استفاده می شود، اشاره کرد. همه موارد گفته شده تنها برای انبارداری سوله های صنعتی استفاده می شود. مثال های بسیاری زیادی هم می توان گفت که سوله های صنعتی برای آنها مفید هستند.
روش ساخت سوله صنعتی
ساخت و احداث سوله های صنعتی یک پروژه می توان گفت بزرگی است که مالکان و یا سرمایه گذاران با مشاوره ها و در آخر سوله ای که مدنظرشان می باشد اقدام به سفارش آن می کنند. سوله های صنعتی در سال های اول رایج شدن آن زیاد از تنوع خاصی برخوردار نبودند ولی امروزه با پیشرفت در حوزه صنعت و ساخت تیرچه های سبک و فولادی که وزن کمتری دارند ما شاهد پدید آمدن سوله سبک و سازه های پوسته ای هستیم که در صنعت و ساخت سازه مراکز تجاری و تفریحی بسیار کاربردی هستند. در ادامه شما را با مراحل و پروژه هایی که برای ساخت سوله صنعتی مناسب اجرا می شود.
مشاوره گرفتن از متخصصان
اولین مرحله برای صاحبان مشاغل و کسانی که قصد دارند برای فعالیت های خود سازه بزرگ و سوله احداث کنند، مشاوره گرفتن از مهندسان و افراد خبره در این حوزه می باشد. مشاوره برای ساخت سوله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و اگر ایده و نوع سوله ای که شما قصد دارید آن را برای حرفه خود تاسیس کنید در مرحله مشاوره زیاد مورد استقبال قرار نگیرد، ممکن است در آینده و مرحله ساخت آن با مشکلات زیادی روبه رو شود. پس مشاوره گرفتن از افرادی که صاحب سوله هستند و یا در حوزه ساخت سوله فعالیت دارند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
مشخص کردن زمین سازه
بعد از اینکه مشخص شد ساخت سوله برای شما صرفه اقتصادی دارد و یا سفارش و انتظار شما از سازه سوله بر حسب حرفه شما منطقی است، نوبت به مشخص کردن زمین سازه می رسد. منظور از زمین سازه به موقعیت مکانی گفته می شود که سوله قرار است در آنجا احداث شود. زمین احداث نیز باید از چندین نظر مورد بررسی قرار بگیرد از جمله آنها می توان به هموار بودن زمین، برخورداری از شرایط آب و هوایی و جغرافیایی مناسب، دسترسی داشتن به جاده های مواصلاتی اصلی و مناسب بودن اک محوطه که قرار است چندین تن وزن و بار انتقال یافته را تحمل کند.
آزمایش خاک و خاکبرداری
آزمایش خاک در مرحله بازدید و گرفتن مجوزهای لازم برای ساخت سوله انجام می شود که معمولا متخصصانی با حضور در محوطه ای که قرار است سازه در آن احداث شود از چندین بخش در عمق های مختلف نمونه های آزمایشگاهی را گرفته و برای بررسی آن به لابراتوار انتقال می دهند. در لابراتور مشخص می شود که این خاک توانایی تحمل چه مقدار وزن را دارد و در برابر انواع اتفاقات مانند نفوذ آب، رانش زمین و استفاده از برخی محلول های شیمیایی چه واکنش هایی دارد.
بعد از اینکه نمونه خاک توسط آزمایشگاه تایید شد عملیات احداث سازه سوله شروع می شود که اولین مرحله آن خاکبرداری تا کد ساز است، خاکبرداری توسط ماشین های مکانیکی و صنعتی بزرگی انجام می شود که توانایی برداشت خاک و حمل بسیار زیادی دارند. خاک برداری تا عمق تعیین شده انجام می شود و بعد از آن که به اتمام رسید نوبت به مسطح سازی یا همان فشرده سازی بستر زیرین می رسد که باعث می شود ذرات ریز در خاک نفوذ کرده و تراکم در خاک افزایش یابد.
فونداسیون سازه
پس از خاک برداری و مسطح سازی بستر زیری نوبت به اجرای پروژه فونداسیون سوله می رسد که از مهم ترین قسمت هایی اجرایی هر سوله می باشد. در قسمت فونداسیون توسط قالب های چوبی محل نصب ستون ها و پی ریزی ها مشخص می شود که با بتن پوشیده می شوند. فونداسیون باید بر حسب محاسبات فنی و در نظر گرفتن تمام بارهایی که قرار است سازه تحمل کند، احداث می شود از جمله این وزن ها می توان به وزن اسکلت سازه، بارهای مرده و وزن هایی که قرار است بعد ها بر روی سازه اعمال شود، اشاره کرد.
مطالب مرتبط : نحوه اجرای فونداسیون سوله
اجرای اسکلت و پوشش آن
بعد از اتمام مرحله فونداسیون سازه نوبت به اسکلت سوله میرسد که بر حسب سفارش ممکن است به صورت سازه های سنگین و یا سازه های فوق سبک چادری باشد که بیشتر در مورد گلخانه ها بسیار کارآمد است. اسکلت سازه امروزه بیشتر به وسیله پیچ ها و بست های صنعتی به هم متصل میشوند بعد از اتمام به وسیله تیرچه ها و ورقه های آهنی پوشیده می شوند که آنها هم با اتصالاتی مناسب به بدنه اسکلت نصب می شوند.
کلام آخر
سوله های صنعتی یکی از پرکاربرد ترین سوله هایی است که امروزه بسیار در کارگاه ها ، شرکت های بزرگ و کوچک مفید است و روز به روز با روی کار آمدن حرفه های دیگر ای سوله ها نیز در تنوع ها و ساختار های مختلف ساخته می شوند. در آخر اگر این مطلب برای شما مفید بود می توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.